Kategorie

Slevy

Zvýhodněná nabídka měsíce - Sada vín z odrůdy Barbera

 (0)    0

Zvýhodněná nabídka měsíce - Sada vín z odrůdy Barbera
2. 11. 2019   

Vážení přátelé pěkných vín,


Třetí pokračování – a pro mne osobně vrchol – podzimní minisérie odrůdových červených vín z Piemontu: v listopadové nabídce Vám přinášíme výběr vín z odrůdy Barbera. Odrůdy, která dlouho stála mimo zájem milovníků velkých vín. Ale to se poslední dobou rapidně mění a špičková vína Barbera výrazně ‚šlapou na paty‘ tradičním velkým vínům z odrůdy Nebbiolo, jako jsou Barolo a Barbaresco. Barbera dává vínu jak ovocitost tak i přiměřené třísloviny, takže při výběru koncentrované suroviny ze starých keřů a dobré práci ve sklepě vznikají vskutku velká a dlouhověká vína. Ve výběru měsíce listopadu na Vás čekají dokonce dva výběry z vín Barbera („Barbera pro potěšení“ a „Barbera pro vychutnání“) představujících různý terroir, kvalitu hroznů a styly zpracování ve sklepě – převážná vín pochází část z podoblasti Asti DOCG, kde se rodí ta nejlepší vína z odrůdy Barbera, doplněná jedním vínem z podoblastí Alba DOC. Porovnejte jednotlivá vína a vyhodnoťte si, který styl Vám více vyhovuje – vína lehčí ovocitá nebo naopak těžší koncentrovaná vína, zrající v dubových sudech. Věřím, že Vám výběr vín Barbera z naší listopadové nabídky přijde vhod!
J

 

Kartón vín pro měsíc listopad nabízíme ve dvou variantách:

Výběr „Barbera pro potěšení“ za akční cenu 1,425 Kč včetně DPH, 310 Kč sleva ze standardní ceny těchto šesti vín 1,735 Kč. Druhý a každý další karton je za cenu 1,325 Kč.

Výběr „Barbera pro vychutnání“ za akční cenu 2,825 Kč včetně DPH, 570 Kč sleva ze standardní ceny těchto šesti špičkových vín 3,395 Kč. Druhý a každý další karton je za (super) cenu 2,625 Kč.

Pokud máte zájem o zevrubné prozkoumání odrůdy Barbera a objednáte si oba výběry, celková cena bude 3,950 Kč.

V rámci této akce je doprava zdarma, platí i pro jeden karton. Vína si můžete objednat mailem na adrese vinoprovas@vinoprovas.cz, případně frantisek@vinoprovas.cz nebo na našem e-shopu v sekci „AKCE“ na titulní straně.

 

A jestli Vám náš výběr nevyhovuje a chcete si ‚namíchat‘ vlastní kartón(y) z vín Barbera, nabízíme v listopadu plošnou slevu 10% na všechna vína Barbera a 5% na všechny sady vín s odrůdou Barbera – výhodná šance na pořízení pěkných vín za dvakrát zvýhodněné ceny ;-). Upozorňuji, že v odrůdě Barbera máme široký výběr, větší část našich vín Barbera se do těchto dvou kartónů nevešla – například moje ‚víno z nejmilejších‘ Barbera d’Alba DOC z vinařství La Ca Nova. Asi si je podvědomě šetřím pro sebe ;-)

 

A na jaká vína se můžete ve výběrech měsíce listopadu těšit konkrétně?

Výběr „Barbera pro potěšení“

Teoreticky lehčí vína vhodná k párování s pokrmy a pro takové ‚běžné pití‘. Ale byl to oříšek, která vína z naší široké nabídky této výtečné – a pro mne osobně nejlepší odrůdy nejen Piemontu, ale celé Itálie – odrůdy vybrat. Všimněte si prosím, že všechna vína z této ‚nižší‘ sady získala ocenění Velká zlatá medaile ze soutěže Prague Wine Trophy!

Barbera d’Asti DOCG 2016 (Boeri Alfonso) /Velká zlatá medaile PWT 2018/

Martinette 2015, Barbera d’Asti DOCG Superiore (Boeri Alfonso) /Velká zlatá medaile PWT 2019/

Casareggio 2017, Barbera d’Asti DOCG (Agostino Pavia) /Velká zlatá medaile PWT 2019/

Blina 2016, Barbera d’Asti DOCG (Agostino Pavia) /Velká zlatá medaile PWT 2019/

Bionzo 2016, Barbera d’Asti DOCG Superiore (La Carlina) /Velká zlatá medaile PWT 2019/

Cesca 2016, Barbera d’Alba DOC (Osvaldo Barberis) /Velká zlatá medaile PWT 2019/

 

Výběr „Barbera pro vychutnání“

Těžká volba, která vína do výběru ‚pro vychutnání‘ zařadit. Pro mne sem jednoznačně patří víno Pörlapa z vinařství Boeri Alfonso, podle mne nejlepší Barbera, jakou jsem pil. Vybral jsem dva ročníky (byla to těžká volba, v archivu máme všechny ročníky od 2008 do ‚současného‘ ročníku 2015): 

Pörlapa 2009, Barbera d’Asti DOCG Superiore (Boeri Alfonso) /Velká zlatá medaile a Šampión kategorie PWT 2015/ Víno ‚z archivu‘, v letošním roce oslavuje kulaté 10-té výročí a několik roků nás ještě bude těšit J

Pörlapa 2015, Barbera d‘Asti DOCG Superiore (Boeri Alfonso) /Velká zlatá medaile PWT 2019 (94 bodů!)/ Aktuální ročník v prodeji, ročník 2015 byl pro vína vydařený, podobně jako předtím ročník 2011.

K vínům Pörlapa jsem nakonec vybral dvě vína z vinařství Montalbera a po jednom z vinařství Agostino Pavia a Ivaldi Franco:

Lequilibrio 2012, Barbera d’Asti DOCG Superiore (Montalbera) /Velká zlatá medaile (za 94 bodů!) PWT 2018/

La Marescialla 2016, Barbera d’Asti DOCG Superiore (Agostino Pavia) /Decanter 2019: Platinum medaile za 97 bodů, v PWT zatím nehodnoceno/

Nuda 2015, Barbera d’Asti DOCG Superiore (Montalbera) /3 skleničky Gamberro Rosso 2019, v PWT zatím nehodnoceno/ ‚Osobní‘ víno majitele vinařství, více v popisu dole.

La Balzana 2016, Barbera d’Asti DOCG Superiore (Ivaldi Franco) /Vinitaly 2019: ocenění „5Stars Wines“ a zařazeno mezi nejlepší vína Itálie pro rok 2019, v PWT zatím nehodnoceno/

 

Komu stačí stručný popis nabídky a výčet vín, může zde se čtením skončit. Koho zajímá popis vín a mé poznámky, může číst dále :-)

 

Výběr „Barbera pro potěšení“

Barbera d’Asti DOCG 2016. Bratři Boeri vína Barbera ‚umí‘, to dokazuje už i ‚základní‘ víno vinařství – Barbera z mladých keřů která zrála v nerezovém tanku. Víno s ovocitým charakterem a minimem tříslovin, vzhledem ke svému věku se již pěkně zakulacuje.

Martinette 2015, Barbera d’Asti DOCG Superiore. Martinette představuje prostřední úroveň ze tří vín Barbera v nabídce vinařství, přestupní stanice mezi ‚základní‘ Barberou a vínem Pörlapa. Hrozny pochází z 40 roků staré vinice, ve sklepě víno zrálo 12 měsíců na použitém barrique sudu. Bezkonkurenční víno v poměru kvalita/cena, dlouhodobě naše nejprodávanější víno! 

Casareggio 2017, Barbera d’Asti DOCG. Vína Agostino Pavia máme v nabídce právě rok, za tu dobu dokázala, že do naší nabídky vín Barbera patří, a našla si své obdivovatele. Casareggio zrálo 4 měsíce v nerezovém tanku a pak další 4 měsíce ve velkém (80 hl) dubovém sudu. Ovocité víno k pití a potěšení ‚teď a tady‘.

Blina 2016, Barbera d’Asti DOCG. Elegantní víno z 'cru' vinice, zrálo po dobu 10 měsíců pouze v nerezovém tanku. Vhodné též k několikaleté archivaci.

Bionzo 2016, Barbera d’Asti DOCG Superiore. Elegantní víno s plným tělem a pěknou strukturou, zrálo 12 měsíců ve středně velkém sudu ze slavonského dubu. Také vhodné k několikaleté archivaci.

Cesca 2016, Barbera d’Alba DOC. Jediný zástupce ve vyběru mimo oblast Asti DOCG, víno ze starých keřů s plným tělem a pevnou strukturou kombinující vůně vyzrálého ovoce s kombinací živočišných tónů a výrazné třísloviny. Doporučujeme k dušeným a pečeným masům nebo k vyzrálým sýrům. 

Všechna vína z výběru ‚pro potěšení‘ jsou ideální partner k širokému spektru pokrmů od polévek přes těstoviny, drůbež až po lehčí úpravy červeného masa. Anebo k tomu vypít si na závěr dne pro potěšení lahvinku pěkného vína, ale ne komplexního a složitého, kde je třeba se postupně propíjet jednotlivými vrstvami, třeba s pečivem a výběrem sýrů J

  

Výběr „Barbera pro vychutnání“

Pörlapa 2009 a 2015, Barbera d’Asti DOCG Superiore. Pörlapa je ‚vlajkovou lodí‘ vinařství Boeri, pravidelně získává vysoká ocenění na Prague Wine Trophy a z mezinárodních soutěží. Hrozny pochází ze staré vinice, keře mají v průměru okolo 80 roků, a k výrobě jsou použity ty nejlepší hrozny. Ve sklepě víno zrálo 18 měsíců v nových barrique soudcích a delší dobu na láhvi. Víno Pörlapa je výjimečné víno, doporučujeme k výrazným úpravám červeného masa a ke zvěřině, případně k vyzrálým sýrům. Nebo jen tak ‚k hlubokému zamyšlení‘ – ale pozor na obsah alkoholu, který dosahuje 15%! ;-)

Lequilibrio 2012, Barbera d’Asti DOCG Superiore. Další nádherné víno a jedna z mých nejoblíbenějších Barber J Vynikající víno, komplexní a přitom přístupné, hladké až sametové. Kvalitou srovnatelné s vínem Porlapa, ale přitom úplně jiné, člověk by skoro nevěřil, že se jedná o stejnou odrůdu a podobný způsob zpracování – toto víno zrálo 12 měsíců v nových barrique soudcích. Doporučujeme si toto víno vychutnat při významné příležitosti, případně k vybrané gastronomii – omáčkám, úpravám červeného masa a sýrům.

La Marescialla 2016, Barbera d’Asti DOCG Superiore. Vína z vinařství Agostino Pavia a synové jsme pro Vás začali dovážet právě před rokem. Víno La Marescialla je ‚vlajkovou lodí‘ vinařství, nádherné harmonické víno s plným tělem, hrozny pochází z ‚cru‘ vinice, ve sklepě víno zrálo zhruba rok v barrique soudcích z francouzského dubu. Výsledkem je vynikající víno vhodné pro velké příležitosti, na vrcholu již teď ale i s potenciálem na dlouholetou archivaci. Párování s jídlem podobné jako u vína Lequilibrio.

Nuda 2015, Barbera d‘Asti DOCG Superiore. Víno Nuda zrálo 18 měsíců v barrique soudcích z francouzského dubu. Jedná se o společný projekt majitele vinařství Franco Morando a sommeliéra Luca Martini – společně dozorují a konzultují celý proces výroby a zrání vína. Víno vznikne jen v dobrých ročnících a vznikne právě 999 očíslovaných láhví (jako jediné víno v produkci vinařství). Doporučuji pít 'jen tak' kvůli plnému vychutnání charakteru tohoto exkluzivního vína.

La Balzana 2016, Barbera d’Asti DOCG Superiore. K výrobě tohoto vína byly vybrány nejlepší hrozny z vybrané trati, ve sklepě víno zrálo 15 měsíců ve středně velkém sudu ze slavonského dubu. Výsledkem je nádherná Barbera s plným tělem, víno vhodné k téměř jakémukoliv jídlu, ale nejvíce vynikne, když si ji otevřeme k pokrmům z červeného masa nebo zvěřině. Ale můžeme si toto víno vychutnat s výběrem vyzrálých sýrů.

Všechna vína z tohoto výběru nám mohou být společníkem a doplňkem k našemu jídlu. Vzhledem k jejich charakteru se při výběru pokrmů posunujeme spíše do oblasti červených mas, pokrmů s houbami, omáček nebo zvěřiny. …anebo, si můžeme tato vína vychutnat ‚jen tak‘. Pozor jen na vyšší alkohol, standardně na úrovni 15%, případně 14.5% :-)

 

Ufff! …omlouvám se za výjimečně dlouhou zprávu, ale jsem přesvědčen, že vína Barbera si prostě zaslouží více našeho času než ostatní. ;-)  

 

Srdečně vás zdravím a přeji příjemné zážitky s pěknými víny, třeba s těmi z výše uvedené nabídky.

 

Jan Šamla

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne