Kategorie

Slevy

Zvýhodněná nabídka měsíce: Sada vín Nebbiolo

 (2)    0

Zvýhodněná nabídka měsíce: Sada vín Nebbiolo
1. 10. 2021   

Vážení přátelé pěkných vín,

Pokračujeme v tématu odrůdových červených vín z Piemontu. V říjnové nabídce Vám přinášíme výběr z odrůdy Nebbiolo, odrůdy, která se skrývá za velkými víny Barolo a Barbaresco nebo také Ghemme, Gattinara, Roero – víny méně známými, ale neméně chutnými. Kromě těchto ‚velkých‘ DOCG najdeme v Piemontu i řadu denominací DOC, kde najdeme pěkná vína Nebbiolo za přijatelné ceny – vína vystupující pod vlastním jménem jako jsou Lange Nebbiolo nebo Nebbiolo d‘Alba anebo zahrnuté v nějaké obecné denominaci jako je třeba Monferrato Rosso. :-) Odrůda Nebbiolo dává vínu dostatek tříslovin, takže při dobré práci ve sklepě vznikají vskutku dlouhověká vína. Naopak, v minulosti byl problém, že nebylo možné pít vína Barolo mladší než zhruba 10 roků. Dnes už je situace jiná, díky moderním technologiím, zejména šetrnému lisování se do vína dostává méně tříslovin a vína zrají rychleji – zpravidla se u vín Barolo setkáme s novým ročníkem okolo 4-6 roků od sklizně u vín Barbaresco a Roero okolo 3-5 roků. 

Stejně jako v minulém roce, Vás ve výběru měsíce čekají dvě sady vín – „pro potěšení“ a „pro vychutnání“ – ve kterých na Vás čekají vína Nebbiolo z celkem šesti produkčních podoblastí: tří oblastí typu DOCG Barolo, Barbaresco a Roero a stejně tak i tří oblastí typu DOC Alba, Langhe a Monferrato. Porovnejte vína pocházející z různých terroir a také odrážející individuální práci vinaře ve sklepě. Věřím, že Vám přehled vín Nebbiolo z naší říjnové nabídky přijde vhod! :-)

Kartón vín pro měsíc říjen nabízíme ve dvou variantách:

Výběr „Nebbiolo pro potěšení za akční cenu 1,975 Kč včetně DPH, 385 Kč sleva ze standardní ceny vín 2,360 Kč

Výběr „Nebbiolo pro vychutnání za akční cenu 3,425 Kč včetně DPH, 665 Kč sleva ze standardní ceny vín 4,090 Kč

Pokud máte zájem o zevrubné prozkoumání odrůdy Nebbiolo a objednáte si oba výběry, celková cena bude 5,290 Kč za 12 nádherných vín :-)

Jako obvykle, v rámci této akce je doprava zdarma, platí i pro jeden karton.Vína si můžete objednat mailem na adrese vinoprovas@vinoprovas.cz, případně frantisek@vinoprovas.cz nebo na našem e-shopu na titulní straně.

 

A jestli Vám náš výběr nevyhovuje a chcete si ‚namíchat‘ vlastní kartón(y) vín Nebbiolo, nabízíme v říjnu plošnou slevu 10% na všechna vína Nebbiolo a 5% na sady obsahující vína Nebbiolo. :-)

 

Teď už jen informace, že ‘vinařství měsíce října’ s plošnou slevou (minimálně) 10% je vinařství Montemaggio z Toskánska. Věřím, že Vám naše nabídka vín Chianti Classico – tradičních vín ze střední Itálie, podpořená zajímavými slevami, přijde vhod :-)

 

A pro zájemce o detailnější informace o vínech, na která se tento měsíc můžete těšit :

Výběr I. „Nebbiolo pro potěšení“.

Už z podstaty, vína Nebbiolo patří mezi špičku mezi italskými víny a to i svojí ‚nadstandardní‘ cenou. Nicméně můžeme najít i cenově přijatelná a stále vynikající vína a taková Vám přinášíme ve výběru ‚pro potěšení‘. Ve výběru najdete dvě vína klasifikace DOCG – z oblasti Roero a čtyři vína klasifikace DOC z produkčních oblastí Alba, Langhe a Monferrato. Tato vína byla oceněna v soutěži Prague Wine Trophy 2x Velkou zlatou medailí a 3x Zlatou medailí.

Tato sada bude k dispozici, předpokádám, od druhého říjnového týdne – viz text u vína Roero od Delpero. Pokud na doručení Sady spěcháte, dejte mi vědět a domluvíme se na náhradě vína Roero za adekvátní náhradu.

Roero DOCG 2015 z vinařství Cascina Ciapat di Bertello. Víno z oblasti Roero, které stojí stále poněkud ve stínu 'velkých vín' Barolo a Barbaresco, v jejichž těsném sousedství se nachází. Ale to můžeme považovat spíše za výhodu - za ceny výrazně nižší, než jsou ceny velkých „B“, máme možnost ochutnat vína, která jsou kvalitou i charakterem podobná. Toto víno zrálo ve středně velkých sudech ze slavonského dubu. Doporučujeme k pečeným a dušeným masům a vyzrálým sýrům. PWT 2021: Zlatá medaile za 89 bodů, těsně pod hranicé pro zisk Velké zlaté medaile.

Roero DOCG 2016 z vinařství Delpero. Absolutní novinka v naší nabídce – toto víno v naší nabídce (zatím) nenajdete. Maurizio Delpero pracuje jako sklepmistr pro vinařství Gomba Boschetti (vína Barolo, viz níže) a ve svém volném čase pokračuje v tradici rodinného vinařství, vzhledem k daným podmínkám s minimálním objemem produkce vín. Po delší době se mi podařilo získat od Maurizia menší část jeho vína Roero DOCG, jež je jeho ‚majstrštyk‘. Na PWT zatím nebylo hodnoceno, ale věřím – pokud za rok budu mít toto víno k dispozici – že na PWT 2022 toto víno uspěje. Pro mne byly vzorky, které jsem měl možnost ochutnat, skutečně famózní. Vína se vydají na cestu příští týden, předpokládám, že budou k dispozici pro prodej od druhého říjnového týdne. Proto také budou objednané Sady rozesílány po naskladnění tohoto vína.

Langhe DOC Nebbiolo 2018 z vinařství La Ca Nova. Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou, které zrálo 14 měsíců ve velkém sudu z rakouského dubu, se prezentuje vůní a chutí vyzrálého červeného ovoce a příjemnými tříslovinami. Výborné k těstovinám, úpravám červeného masa a zvěřiny nebo k talíři vyzrálých sýrů. Výtečné k pití teď stejně tak jako po několikaleté archivaci. PWT 2021: Velká zlatá medaile za 92 bodů. BIO.

Langhe DOC Nebbiolo 2018 z vinařství Cascina Massara. Plné víno s výraznými tříslovinami kombinující ovocitost s tóny dřeva z velkých dubových sudů. Doporučujeme k dušeným a pečeným masům, zvěřině nebo k vyzrálým sýrům. I toto víno má potenciál k několikaleté archivaci. PWT 2021: Velká zlatá medaile za 91 bodů.

Muntaja 2018, Nebbiolo d’Alba DOC 2018 z vinařství Osvaldo Barberis. Víno ze starých keřů s plným tělem a pevnou strukturou kombinující vůně vyzrálého ovoce s kombinací živočišných tónů a výrazné třísloviny. Doporučujeme k dušeným a pečeným masům nebo k vyzrálým sýrům. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 5 rocích. PWT 2021: Zlatá medaile za 89 bodů, těsně pod hranicí pro zisk Velké zlaté medaile. BIO.

Noto 2008, Monferrato DOC Rosso z vinařství Boeri Alfonso. Zrálo 12 měsíců v barrique sudech (částečně použitých), výtečné víno, které má charakter tradičních vín Barolo, dlouho zrálo a nyní je na vrcholu a ještě pár let vydrží. Doporučujeme párovat s pečeným a grilovaným masem, zvěřinou nebo vyzrálými sýry. Můj tajný tip. PWT 2018: Zlatá medaile.

 

Výběr II. „Nebbiolo pro vychutnání“. V tomto výběru na Vás čekají opravdu špičková vína z oblastí Barolo a Barbaresco – takže takový BAR-BAR výběr, ale rozhodně ne pro Barbary ;-) – vždy po třech z každé oblasti:

Vína Barolo tvoří vrchol nabídky každého vinařství ve městě Barolo a jsou řazena mezi nejlepší vína Itálie. Vína Barolo zrají minimálně tři roky ve velkém dubovém sudu a následně několik roků na láhvi.

Massara 2015, Barolo DOCG z vinařství Cascina Massara. Barolo je velké víno pro významnou příležitost, případně k vybrané gastronomii – výrazným pokrmům z červeného masa, zvěřiny a vyzrálým sýrům. Barolo Massara je velké víno pro výjimečnou příležitost! Také vhodné pro archivaci - toto víno je výtečné k pití již nyní a má potenciál dalšího zlepšování po dobu nejméně dalších minimálně 10 roků. PWT 2020: Velká zlatá medaile s hodnocením 94 bodů.

Barolo DOCG 2016 z vinařství La Carlina. Barolo je velké víno s plným tělem, vhodné pro výjimečnou příležitost. Výtečné k meditaci s vínem, ať už teď  (pro milovníky vín s výraznými tříslovinami) nebo za několik až mnoho roků. PWT 2020: Velká zlatá medaile s hodnocením 94 bodů. 

Barolo DOCG del Comune di Barolo 2015 z vinařství Gomba Boschetti. Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších minimálně 5 rocích.

Tři vína Barbaresco z vinařství La Ca Nova, jedno ‚základní‘ pocházející z více vinic a dvě vína z ‚cru‘ vinic, po kterých jsou vína pojmenována. Vína Barbaresco pochází z města Barbaresco, souseda a konkurenta výše zmíněného města Barolo. Díky podmínkám terroir, vína Barbaresco bývají obvykle přístupnější a dříve pitelná než vína Barolo. Podobně jako vína Barolo, i vína Barbaresco doporučujeme ‚pro vychutnání‘ si vína samotného. Pokud chcete Barbaresco párovat s jídlem, doporučujeme je k úpravám červeného masa – výtečné k telecímu či skopovému nebo úpravám zvěřiny, ale raději ne s těžkými omáčkami.

Barbaresco DOCG 2017 - PWT 2020: Velká zlatá medaile s hodnocením 93 bodů

Montefico 2017, Barbaresco DOCG - PWT 2021: Velká zlatá medaile s hodnocením 92 bodů

Montestefano 2017, Barbaresco DOCG - PWT 2021: Velká zlatá medaile s hodnocením 93 bodů

U všech vín z této sady doporučuji vína dekantovat a otevřít s dostatečným časovým předstihem (minimálně několik hodin) před vlastní konzumací.

 

Srdečně vás zdravím a přeji příjemné zážitky s pěknými víny, třeba s těmi z výše uvedené nabídky.

 

Jan Šamla

 (2)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne