Kategorie

Slevy

Testy našich vín v časopisu Wine & Degustation č. 11/2021: nejen Grand test vín Amarone della Valpolicella

 (1)    0

Testy našich vín v časopisu Wine & Degustation č. 11/2021: nejen Grand test vín Amarone della Valpolicella
30. 11. 2021   

Vážení přátelé pěkných vín,

Před několika dny jsem Vás informoval o výsledcích našich vín v testu časopisu Víno & Styl a už mám pro Vás další informaci – tentokráte z aktuálně publikovaného časopisu Wine & Degustation (číslo 11/2021), kde byly zveřejněny výsledky Grand testu vín Amarone della Valpolicella. Jako obvykle, ani v tomto testu nechyběla naše vína. A opět s úspěšným hodnocením odborné poroty: víno Amarone della Vaplocella DOCG Classico 2016 z vinařství Scriani bylo porotou ohodnoceno krásnými 95,57 body a obsadilo 3. místo v široké konkurenci dalších vín. Další naše víno: Arena 2015, Amarone della Vaplocella DOCG Classico 2016 z vinařství Antonio Sasa získalo ‚pouze‘ 92,14 body a umístilo se ‚několik příček‘ za naším úspěšnějším vínem. 

Je zajímavé, že v soutěži Prague Wine Trophy, kde byla tatáž vína Amarone hodnocena před dvěma měsíci, bylo pořadí obou vín opačné – zde bylo výrazně lépe hodnoceno víno Amarone od Antonio Sasa než Scriani. A dokonce se porotcům líbilo velice, bylo vyhlášeno Šampiónem kategorie – nejlepší červené cuvée v soutěži! Mění se kvalita těchto vín podle jednotlivých láhví, anebo se spíše setkáváme se situací, že i porotci – profesionálové mají své představy o tom, jak by měla vína daného typu chutnat, a podle toho hodnotí vzorky v soutěži? Tím samozřejmě nechci naznačovat, že porotci při hodnocení protěžují některá vína úmyslně. Pouze se zdá, že když se sejdou dvě skupiny odborníků, mohou mít na stejné vzorky odlišný názor. A i to je možná dobře, vína jsou živé organizmy a okouzlují nás svými projevy které jsou subjektivní a (zatím?) exaktně nezměřitelné. Doufám, že se nedožijeme doby, kdy pošleme vzorky vín do laboratoře, tam projdou chemickou nebo spektrální analýzou, a výsledkem bude exaktní určení, která vína se nejvíce blíží ideálu složení vína daného typu včetně aromatických, chuťových a minerálních látek. To by byla škoda! To už jsme v podobné oblasti, jako když se vědci snaží stanovit chemický vzorec lásky... Závěr tohoto zamyšlení bych formuloval asi takto: výtečné víno může být některými odborníky ‚ne zcela pochopeno‘ a tedy v některém testu může být hodnoceno hůře než v jiném. Ale skutečná výhoda hodnocení vín v soutěžích a odborných testech podle mne spočívá v tom, že špatné víno nemůže být kladně hodnoceno žádnou odbornou porotou – tedy, víno pěkně ohodnocené v libovolném testu nebo soutěži (předpokládám profesionální úroveň hodnotitelů)  je ‚trefou do černého‘, s takovým vínem nemůžete udělat chybu :-) 

Dost už filozofování :-) Ještě Vám chtěl připomenout několik vín hodnocených v rámci Testu měsíce, kde byla hodnocena tři z našich vín:

Dvě vína získala ocenění 4-hvězdičky neboli „víno velmi dobré“:

Langhe DOC Nebbiolo 2018 z vinařství La Ca Nova. „Víno se představuje gránátově červenou barvou s širokým tarekotovým okrajem a vyšší viskozitou. Aroma je intenzivnější a mladistvé, připomínající kompotované brusinky, zralé jeřabiny a maliny s lehkým zemitým podtónem. V chuti je ví no středně plné, s dobrou strukturou a najdeme v ní tóny zralých třešní a malin, které doprovází podtón fialek a podzimního listí. Středně dlouhý, strukturovaný závěr.“ (Víno také získalo Vekou zlatou medaili v letošní soutěži Prague Wine Trophy).

Cesca 2018, Barbera d’Alba DOC z vinařství Osvaldo Barberis. „Víno se představuje intenzivní inkoustově červenou barvou s tenkým purpurovým okrajem a vysokou viskozitou barvící sklenku. Aroma je intenzivnější a přímočaré, s tóny černého bobulového ovoce, čokolády a anýzu. V chuti je víno středně plné, strukturované a najdeme v ní tóny sušených švestek, rybízového sirupu a ostružinového džemu s lehkým zemitým podtónem. Středně dlouhý, hřejivý závěr.“ (I toto víno získalo Vekou zlatou medaili v letošní soutěži Prague Wine Trophy).

Jedno víno získalo ocenění 3-hvězdičky neboli „víno dobré“:

Valpolicella Ripasso DOC Classico Superiore 2018 z vinařství Antonio Sasa. „Víno má středně intenzivní rubínově červenou barvu s širším granátovým okrajem a vyšší viskozitou. Aroma je intenzivnější a komplexní, snoubící tóny sušeného černého peckového ovoce, kůže a spáleného dřeva. V chuti je víno středně plné, s nižší kyselinou a dominují zde tóny mléčné čokolády, ovocných džemů a sladkého koření. Kratší, nasládlý závěr.“ (I do třetice toto víno získalo Velkou zlatou medaili v letošní soutěži Prague Wine Trophy 2021 za hodnocení  nad 90 bodů – takže odkazuji na moje zamyšlení výše).

Za oknem je dušičkovo, ale to nám nemusí zkazit náladu Držte si pozitivní náladu a nenechte se těžkou dobou a aktuálními omezeními běžného života odradit od radostí a požitků, malých či větších J Mezi ně mohou patřit i pěkná vína ve sklence, třeba ta výše uvedená.

 

Mějte se krásně a užívejte života! :-)

 

Jan Šamla

 (1)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne