Kategorie

Slevy

Svátek sv. Barbory - den odrůdy Barbera

 (0)    0

Svátek sv. Barbory - den odrůdy Barbera
4. 12. 2020   

Vážení přátelé pěkných vín,

Čtvrtý prosincový den je tradičně zasvěcen svaté Barboře – známé především jako patronka horníků ale také dělostřelců, pyrotechniků a dalších ‚rizikových povolání‘ – a tento den mají svátek všechny Barbory a Barborky, Báry (nejenom ty divé) a v posledních letech přibývají také Barbary. Blahopřeji všem k jejich svátku!!

Již po několik roků tento den slavíme také jako Mezinárodní (nebo alespoň národní :-) ) den Barbery. Když mohou mít svůj den jiné odrůdy, tak proč ne Barbera? A není nic symboličtějšího, než otevřít si o svátku svaté Barbory láhev s pěkným vínem z odrůdy Barbera. :-)

 

A nezapomeňte si zajít na barborky – větvičku uříznutou v den svaté Barbory (ale můžete i v průběhu nadcházejícího víkendu, tak úplně přesně se na datum nehraje :-) ) doma vložte do vázy s vodou a vázu umístěte v místnosti s běžnou pokojovou teplotou. Do Vánoc Vám barborka pěkně rozkvete a oživí Váš domov. Ještě bych se podělil o novinku – alespoň novinku pro mne. V minulosti, když jsme šli ‚na barborky‘, vždy jsme šli (pouze) na třešňové nebo višňové větvičky. Tento rok jsem se dozvěděl, že jsem celý život žil v bludu. Správné barborky jsou větvičky ze všech stromů čeledi růžovité, tedy ty všeobecně známé třešně a višně, ale také všechny slivoně – švestky a trnky, broskve a meruňky, mandloně, střemchy anebo méně známé kdoulovce. Tedy více méně všechny běžné ovocné stromy plodící peckovice, plody s peckou nikoliv jadérky. Tolik k teorii barborek... :-)      

 

Srdečně Vás zdravím a přeji Vám krásný a pokud možno pohodový závěr roku a příjemné zážitky s pěknými víny, ať už máte ve sklence víno z Barbery nebo jiné odrůdy. Hlavně ať Vám přinese pohodu a příjemné chvíle!

 

Jan Šamla

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne