Kategorie

Slevy

Ruche - odrůda pro Vaši pozornost

 (0)    0

Ruche - odrůda pro Vaši pozornost
11. 1. 2018   

Vážení přátelé pěkných vín,

Rád bych Vás seznámil s odrůdou, s kterou se v našich vinotékách běžně nesetkáte:   

Ruché je modrá odrůda vína, avšak (červená) vína Ruché vykazují charakter podobný bílým vínům – vzdáleně připomínají vína z odrůdy Tramín kořenný. Odrůdu do Piemontu zřejmě ve středověku přinesli mniši z Francie, pravděpodobně z oblasti horního Savojska (Piemont byl po staletí pod vlivem Savojského vévodství a Francie obecně), a v oblasti Monferrato v Piemontu nalezla optimální klimatické a půdní podmínky. Vždy byla pevně spjata s církví a ‚patent‘ na její pěstování měly kláštery a církevní statky. Vína Ruché byla předepsána pro církevní obřady a svátky – analogie s rozvojem pěstování ryb v Čechách, kde církev vlastnila velkou část rybníků, a snad proto bylo rybí maso schváleno jako postní pokrm.

Se snižováním vlivu náboženství na život společnosti v průběhu minulého století význam odrůdy Ruché postupně klesal a v 80. letech minulém století málem vymizela, šťastnou náhodou se podařilo zachránit několik posledních hlav. Od té doby produkce postupně roste, ale svojí malou produkcí – asi 100 hektarů osázených vinic v regionu pouhých 7 vinařských obcí (Grana, Montemagno, Portacomaro, Refrancore, Scurzolengo, Viarigi a Castagnole Monferrato – posledně jmenovaná obec dává jméno celé denominaci: Ruche di Castagnole Monferrato DOCG) – stále patří mezi ty ‚exotičtější odrůdy‘ Piemontu a celé Itálie.

Nicméně, s vysokou kvalitou – v roce 1997 byla odrůda Ruché zařazena do kategorie DOC a v roce 2010 do nejvyšší kategorie DOCG. Tento trend je potvrzen i u vín Ruché z produkce vinařství Montalbera, které se specializuje na výrobu vína Ruché, stojí od počátku v čele hnutí za obnovu této odrůdy a samo vlastní více než 60 hektarů z výše uvedené rozlohy asi 100 hektarů vinic): prestižní časopis Gambero Rosso udělil v loňském roce nejvyšší ocenění 3 skleničky („Tre Bicchieri“) vínu La Tradizione ročníku 2015, v letošním roce se stejným oceněním přidalo víno Laccento ročníku 2016! Víno Laccento v posledních letech opakovaně získalo titul ‚Nejlepší červené víno Itálie‘ v ročence I Migliori Vini Italiani, kterou vydává enolog Luca Maroni.

V naší nabídce (více zde) najdete vína

La Tradizione ročníku 2014 a 2015

Vegan 2014 (v podstatě totožné s vínem La Tradizione, pouze ty části výrobního procesu, kde se běžné víno setkává s látkami živočišného původu, jsou upraveny tak aby bylo toto víno vhodné i pro vegany),

Laccento 2014 a několik láhví archivního ročníku 2010

Aktuálně jsou vyprodaná vína Fuori Catalogo (populární lehké cuvée odrůd Ruche a Barbera) a Ruche 2.0 (lehké víno na pomezí červených a růžových vín, charakterem podobné rakouským vínům schilcher). Dovezeme opět na jaře.

  

Pokud Vás vína Ruché z naší nabídky zaujala a máte zájem je ochutnat, doporučení vinaře je podávat tato vína mírně podchlazená oproti běžné teplotě červených vín – 16-18°C. Přeji Vám příjemné zážitky ať už s víny Ruché nebo dalších odrůd. Bohudík, výběr máme široký! :-)

Přeji Vám mnoho krásných chvil s dobrými lidmi a pěknými víny!

 

Jan Šamla     

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne