Kategorie

Slevy

Prague Wine Trophy, ohlédnutí za ročníkem 2020

 (0)    0

Prague Wine Trophy, ohlédnutí za ročníkem 2020
23. 11. 2020   

Vážení přátelé pěkných vín,


V předchozích letech jsem Vás v tuto dobu obvykle zval na Galadegustaci – přehlídku nejlepších vín na
českém trhu podle hodnocení největší české soutěže s účastí mezinárodních vín Prague Wine Trophy organizované pod patronátem časopisu Víno & Styl. Bohužel, v důsledku omezení společenských akcí v souvislosti s koronavirovou epidemií, Galadegustace se z tradičního termínu na konci ledna přesouvá na neurčito. Předběžný termín je červenec v ‚open air‘ variantě namísto Jalta Boutique Hotel-u. Snad... buďme optimisté. Byla by škoda, kdyby byla Galadegustace zrušena, je to unikátní příležitost k setkání s takovým množstvím excelentních vín. O dalším vývoji plánů na uspořádání Galadegustace Vás budu průběžně informovat.  

Aktuálně Vám nabízíme možnost 'virtuální Galadegustace'  - připravili jsme pro Vás sadu dvanácti vín - 9 italských a 3 rakouská, která sklízela úspěchy (nejenom) na soutěži Prague Wine Trophy 2020. Za normální situace bychom tato vína společně ochutnali na tradiční Galadegustaci oceněných vín ze soutěže PWT uplynulého roku. Vzhledem k aktuálnímu omezení Vám nabízíme sadu oceněných vín pro 'virtuální' degustaci v teple Vašeho domova.

Pro tuto chvíli Vám chci ještě připomenout ocenění našich vín v právě uplynulém ročníku soutěže:

2. místo mezi dovozci(s 61 oceněnými víny)

3x Šampión kategorie(nejlepší víno v kategorii Barbera, Červená jednoodrůdová vína a Červená cuvée)

4x Regionální šampión(nejlepší Frankovka z Rakouska, nejlepší Zweigeltrebe z Rakouska, nejlepší Červené jednoodrůdové víno z Piemontu a nejlepší Šumivé a perlivé víno z Itálie)

6x Pětihvězdičkové vinařství, „vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“

32x Velká zlatá medaile za hodnocení nad 90 bodů

26x Zlatá medaile

3x Stříbrná medaile

Docela příznivé výsledky pro ‚hobby podnik‘, který provozujeme ve volném čase a pro zábavu :-)

 

Komu stačí tento stručný výčet úspěchů, může zde se čtením skončit. Koho zajímá detailnější výpis úspěšných vín a mé poznámky, prosím čtěte dále :-)

 

3x titul Šampión kategorie

Barbera: La Marescialla 2016, Barbera d’Asti DOCG Superiore z vinařství Agostino Pavia. Barbera jakožto moje oblíbená odrůda je naše parádní kategorie, troufám si říci, že jsme vybudovali nejširší a nejkvalitnější nabídku vín Barbera mezi českými dovozci (pro představu: celkem 14 našich vín Barbera bylo oceněno Velkou zlatou nebo Zlatou medailí a mezi deset nejvýše hodnocených Barber se dostala pouze dvě vína, která nebyla z naší nabídky!)

Červená jednoodrůdová vína: Etna Rosso DOC 2014 z vinařství Antonio Sasa.

Červená cuvée: Amarone della Valpolicella DOCG Classico 2015 z vinařství Scriani. Víno Amarone 2015 je již vyprodáno, čekáme na vína nového ročníku.

Rád bych zmínil, že vína La Marescialla 2016 a Etna Rosso 2014 získala tzv. „Double“ – kromě vítězství v soutěži PWT získala i vítězství v Grand testu časopisu Wine & Degustation– potvrzení vysoké kvality těchto vín a toho, že jejich výsledek v soutěži P.W.T. nebyl náhodný :-)

 

4x titul Regionální šampión

Červená jednoodrůdová vína: Suciaja 2015, Colli Tortonesi DOC Rosso z vinařství La Colombera. Titul malého šampióna byl podpořen ziskem Velké zlaté medaile.

Šumivá a perlivá vína: Boeri Brut, kupáž Chardonnay a Pinot Noir z vinařství Boeri Alfonso. Titul malého šampióna byl podpořen ziskem Velké zlaté medaile. Vítězství v konkurenci vín Prosecco a Franciacorta.

Frankovka: Der Traubendieb 2018 z vinařství Eichenwald Weine. Vinařství Eichenwald jsme zařadili do naší nabídky v letošním roce právě kvůli jejich Frankovkám a vypadá to, že oprávněně – všechny tři naše Frankovky získaly Zlatou medaili a mezi čtyři nejlepší Frankovky z Rakouska se kromě nich vešlo už jen jedno další víno :-)

Zweigeltrebe: Zweigelt Reserve 2017 z vinařství Sepp Moser.  

 

6x Pětihvězdičkové vinařství

V letošním roce získala ocenění tato vinařství: Antonio Sasa, Boeri Alfonso, Cascina Massara, Gomba Boschetti, La Ca Nova a Scriani. Vína z nabídky těchto vinařství jsou sázka na jistotu. Žádný dovozce nemá ve své nabídce tolik vysoce ohodnocených vinařství, jeden dovozce získal toto ohodnocení pro 4 vinařství a jeden pro 3 vinařství. Další důkaz vysoké kvality výběru našich vín :-)

 

32x Velká zlatá medaile

Že jsme si vybudovali nádhernou kolekci vín z odrůdy Barbera, kde naše vína v letošním roce získala 8 Velkých zlatých medailí včetně Šampióna kategorie, jsem již zmínil. Více informací o výsledcích kategorie Barbera naleznete zde.

Druhou velkou odrůdou Piemontu – podle některých ‚tou největší‘, ale moje srdce a patro patří odrůdě Barbera ;-) – je odrůda Nebbiolo. Z této odrůdy vznikají vysoce ceněná vína Barolo a Barbaresco, ale nejen ta – také vína Nebbiolo z Roero, Langhe a Alba jsou výtečná a za (výrazně) příjemnější ceny. V kategorii vín Nebbiolo naše vína získala dokonce 11 Vekých zlatých medailí. A to z 11 vzorků zaslaných do soutěže! Podrobné informace najdete zde.

Další famózní italskou odrůdou je Sangiovese ze střední Itálie, které stojí za triumvirátem velkých vín Toskánska: Brunello, Chianti a Vino Nobile. Naše vína v této kategorii získala 3 Velké zlaté medaile: PURO 2015 a Martina 2014, dvakrát Brunello di Montalcino DOCG od Antonio Sasa a Messaggero 2012, Vino Nobile di Montepulciano DOCG z vinařství Montemercurio.         

Kromě výše zmíněných Šampiónů a Regionálních šampiónů získala Velkou zlatou medaili i další vína: Valpolicella Ripasso DOC Superiore Classico 2018 a Carpane 2013, Corvina Veronese IGT od Scriani, Valpolicella Ripasso DOC Superiore Classico 2016 od Antonio Sasa, Cannonau di Sardegna DOC 2018 od Carpante a Verduno Pelaverga DOC 2019 od Cascina Massara mezi červenými víny a také jsme měli oceněná vína mezi bílými víny,i když je naše zaměření především do červených: Bevion Selezione 2018, Piemonte DOC Chardonnay od Boeri Alfonso a Pannobile Weiss 2017, kupáž odrůd Rulandské bílé a Chardonany od Judith Beck :-)

 

26x Zlatá medaile

Už jen krátce... Opět byla úspěšná vína v kategorii Barbera - získala 6 Zlatých medailí (informace o jednotlivých vínech oceněných v 1. kole). Ale i v dalších kategoriích naše vína uspěla: červená jednoodrůdová vína – 8 Zlatých medailí (oceněná vína v 3. kole), červená cuvée – 4 Zlaté medaile (4. kolo), vína z Frankovky – 3 Zlaté medaile (4. kolo), Šumivá a perlivá vína – 2 Zlaté medaile (1. kolo), vína ze Zweigeltrebe – 2 vína (2. kolo) a bílá jednoodrůdová vína – 1 Zlatá medaile (1. kolo).  

 

Přeji nám všem krásný a pokud možno pohodový adventní čas a úspěšný vstup do nového roku, méně komplikovaného než byl ten současný!

A pokud Vám život zpříjemní i vína z naší nabídky, budeme potěšeni. To je důvod, proč pro Vás pěkná vína vyhledáváme a dovážíme :-) 

Jan Šamla

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne