Kategorie

Slevy

Přivezli jsme pro Vás: vinařství Bergaglio Cinzia a Ivaldi Franco (vína z Piemontu)

 (0)    0

Přivezli jsme pro Vás: vinařství Bergaglio Cinzia a Ivaldi Franco (vína z Piemontu)
16. 6. 2019   

Vážení přátelé pěkných vín,

Tento týden jsme kromě vín z našeho nového partnerského vinařství La Carlina, o němž jsme Vás již informovali v samostatné zprávě, dovezli ještě jednu zásilku z Piemontu – z vinařství Bergaglio Cinzia a Ivaldi Franco.

 

Dáma má přednost, tak tedy nejdříve představíme vína od Cinzie: vinařství leží v pod-oblasti Gavi DOCG, takže není žádným překvapením, že Cinzia Bergaglio pěstuje pouze odrůdu Cortese a produkuje vína Gavi DOCG:

La Fornace 2018, Gavi DOCG di Tassarolo a

Grifone delle Roveri 2018, Gavi DOCG di Gavi

Čerstvá vína ročníku 2018 s bohatým květinovo-ovocným aroma díky zrání na kvasinkách. Víno Fornace pochází z vinice v obci Tassarolo, zatímco Grigone přímo z obce Gavi (proto přídomek ‚di Tassarolo resp. Gavi‘ v označení denominace). Mezi vinaři obou obcí panuje věčný boj o to, který terroir je lepší pro odrůdu Cortese. Cinzia tuto otázku vyřešila elegantně – vlastní vinice v obou obcích a dělá obě vína, každý ať si vybere :-) To platí i pro Vás – ochutnejte obě varianty a posuďte sami, který terroir vyhovuje více Vašim chuťovým pohárkům :-)

 

Od Franca Ivaldi jsme naopak dovezli pouze červená vína. V první řadě

La Balzana 2016, Barbera d‘Asti DOCG Superiore. Nádherná Barbera oceněná na letošním Vinitaly prestižním titulem „5Stars Wines“ a zařazena do výběru Nejlepší vína Itálie pro rok 2019!

La Guerinota 2018, Barbera d‘Asti DOCG. ‚Základní‘ Barbera vinařství, ale směle se může rovnat s mnohým i víny kategorie Superiore :-)

Piemonte DOC Albarossa 2016. Dlouhodobě vlajková loď vinařství, odrůda Albarossa (vyšlechtěna ze dvou top odrůd Piemontu: Barbera a Nebbiolo, od nich si vzala jak ovocitost i výrazné třísloviny) zažívá od 90. let svoje obrození a právě Franco Ivaldi byl jeden z průkopníků této odrůdy. U tohoto vína máme ještě menší zásobu ročníku 2013 a 2015, takže si můžete ochutnat malou vertikálu vína a to, jak se v čase vyvíjí.

Brachetto d‘Acqui DOCG 2018. V neposlední řadě víno Brachetto v málo obvyklém zpracování – červená varianta mnohem známějšího bílého vína Moscato d’Asti: perlivé sladké víno s nízkým obsahem alkoholu. Jediný rozdíl je v tom, že bílé Moscato se projevuje spíše květinovými tóny zatímco červené Brachetto spíše ovocnými tóny. Víno je vhodné jako aperitiv nebo k dezertům a ovocným salátům.

 

Přeji Vám mnoho krásných chvil s dobrými lidmi a pěknými víny. A pokud to budou vína z naší nabídky, bude mi ctí.

  

Se srdečným pozdravem,

 

Jan Šamla

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne