Kategorie

Slevy

Odrůda pro Vaši pozornost: Grechetto

 (0)    0

Odrůda pro Vaši pozornost: Grechetto
5. 7. 2018   

Vážení přátelé pěkných vín,

Rád bych Vás seznámil s odrůdou, s kterou se v našich vinotékách běžně nesetkáte, ale která si jistě zaslouží Vaši pozornost:   

Grechetto (někdy též označované jako Grechetto Bianco) je bílá odrůda vína, která pravděpodobně pochází z Řecka - odtud i její jméno - ale pěstuje se v Itálii tak dlouho, že je považována za původní italskou odrůdu. Pěstuje se hlavně ve střední Itálii, nejvíce v Umbrii v menší míře i v regionech Lazio a Toskánsko. Dává nízké výnosy; vinaři z ní vytváří jak odrůdová vína, ale používá se i do kupáží (často s víny Trebbiano a Malvasia), kterým dodávají plnost a strukturu. Bobule Grechetto mají tlustou slupku, takže se hodí k výrobě slámových vín (Vin Santo).

V naší nabídce najdete tři odrůdová vína Grechetto v nabídce vinařství Goretti Vini z Umbrie a jednou v kupáži s výše uvedenými odrůdami v nabídce vinařství Montemercurio z Toskánska:

Grechetto 2016, Colli Perugini DOC Grechetto. Lehké, čerstvé víno, která zrálo v nerezovém tanku, vhodné k zeleninovým salátům, rybě nebo méně výrazným úpravám drůbeže. Případně pro přátelské posezení 'jen tak'. 

Il Moggio 2015, Umbria IGT Grechetto. Víno Il Moggio, výběr ze zvláště vyzrálých hroznů a víno netradičně zrálo v barrique soudcích (proto i ‚degradace z DOC na IGT, protože vinařský zákon nepovoluje pro vína DOC zrání ve dřevě), je harmonické víno vhodné k syrovým a marinovaným rybám, plodům moře, těstovinám, bílému masu nebo výběru vyzrálých a středně vyzrálých sýrů.

Sanktus 2015, Umbria IGT Grechetto. Víno Sanktus je likérové víno vyrobené z částečně vysušených rozinek. Víno vhodné k pečivu nebo sušenkám (ideální s umbrijskými 'tozzetti') nebo s vyzrálými sýry s modrou plísní. 

Caduceo 2016, Toscana IGT Bianco. Koncentrované víno (BIO produkce) ze starých keřů – průměrné stáří keřů je 50 roků. Kupáž čtyř odrůd, ve které hraje prim Malvasia Bianca, a tato odrůda také předurčuje vlastnosti tohoto vína – plné víno s výrazně ovocnými projevy. V neposlední řadě je v kupáži i část vína z odrůdy Grechetto. Doporučujeme k úpravám bílého masa, pokrmům z ryb a mořských plodů a méně vyzrálým sýrům. 

Pokud Vás vína Grechetto z naší nabídky zaujala, využijte aktuální slevy na tato vína. Přeji Vám příjemné zážitky ať už s víny Grechetto nebo víny z dalších odrůd. Mezi italskými víny je výběr široký! :-)

Mějte mnoho krásných chvil s dobrými lidmi a pěknými víny!

 

Jan Šamla

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne