Kategorie

Slevy

Nové vinařství v naší nabídce: Weingut Humer - vína (nejen) z odrůdy Veltlínské zelené

 (0)    0

Nové vinařství v naší nabídce: Weingut Humer - vína (nejen) z odrůdy Veltlínské zelené
10. 8. 2020   

Vážení přátelé pěkných vín,

Dovolte mi, abych Vám představil nové vinařství v naší nabídce: Weingut Humer z rakouské oblasti Weinviertel. I když převážná část naší nabídky je zaměřena na vína z Itálie, snažíme se pro Vás hledat i pěkná vína z Rakouska, k nimž máme také kladný vztah :-) A když se řekne rakouská bílá vína, většinu z nás asi jako první napadne ‘veltlín’ čili Veltlínské zelené. Řada z Vás se mne v minulých letech ptala “Proč také nenabízíte veltlíny?”. Odpověď není jednoznačná, snad ta univerzální ‘nebyl čas’. Letošní rok byl takový… řekněme ‘jiný’ a jedním z důsledků je, že jsme měli více času  na vybírání dalších vín do naší nabídky. Také by se dalo říci, že někdo léčí své těžké chvilky jedením čokolády a já je řeším nákupem vín ;-)

Teď tedy zpět k vinařství Humer a jejich vínům: rodinné vinařství Weingut Humer najdeme v městečku Mühlbach am Manhartsberg ve vinařském regionu Weinviertel. A to na samé jihozápadní hranici – městečko Mühlbach a jeho vinice leží na jihovýchodním úbočí hory-kopce Manhartsberg, která je součástí hřebenu táhnoucího se od severu k jihu, a na druhé, západní straně tohoto hřebenu se vine řeka Kamp a podél ní známý vinařský region Kamptal. Geologické podmínky v této oblasti dávají půdy založené na sprašových, pískových a jílovitých půdách v kombinaci s naplaveninami, vhodné právě pro pěstování veltlínů.

V současné době vinařství vedou Andreas a Margit Humer, již třetí generace rodiny vinařů, kteří převzali vinařství v roce 1996. Andreas a Margit pěstují víno na celkem 21 hektarech. Vinařství není ‘bio’ certifikované, ale veškeré práce na vinici probíhají v souladu s ekologickými pravidly a zachováním regionálního charakteru vína. Filozofie vinařství je, že o kvalitě vína rozhoduje především hrozen, následná práce ve sklepě má za úkol podpořit a uchovat kvalitu a charakter vypěstovaných hroznů. Ve sklepě, kde panuje trvalá teplota 10°C, jsou vína zpracována tradičními postupy s použitím nejmodernější techniky. Bílá vína zrají v nerezových tancích pod kontrolovanou teplotou zatímco červená vína ve starých dřevěných sudech.

Typickou odrůdou oblasti, stejně jako celého region Weinviertel, je samozřejmě Veltlínské zelené (Grüne Veltliner), které tvoří základ produkce vinařství. V nabídce vinařství najdeme i další typické rakouské odrůdy: Veltlínské červené rané (Frühroter Veltliner) – u nás takzvaná ‘Večerka’, Veltlínské červené (Roter Veltliner) – méně známá odrůda, Müller Thurgau, Rulandské bílé (Weissburgunder), Ryzlink rýnský (Rheinriesling), Chardonnay a Tramín kořenný (Gewürztraminer). V menší produkci červených vín najdeme vína z odrůd Zweigeltrebe, Rulanské modré (Blauburger) a Modrý Portugal.

Z produkce vinařství jsem pro Vás vybral tři vína z odrůdy Veltlínské zelené, charakterizující region, a dále jedno víno z u nás méně vídané odrůdy Veltlínské červené:

Veltlínské zelené 2019, Weinviertel DAC. Vrchol produkce vinařství, nádherný veltlín s pepřovými tóny, charakteristický představitel odrůdy. Vhodné k párování s jídlem ale i samotné pro vychutnání si vína ‘jen tak’. Víno bylo oceněno Velkou zlatou medailí v letošní soutěži Prague Wine Trophy (stejně tak jako v loňském roce, kdy toto víno navíc získalo i titul Regionální šampión – nejlepší veltlín z Rakouska).

Veltlínské zelené “Schöne Stunden” 2019. Pěkné šťavnaté a ‘pitelné’ víno – to evokuje již jeho název “pěkné hodiny”, víno pro příjemné posezení s přáteli :-) Víno bylo oceněno Zlatou medailí v letošní soutěži Prague Wine Trophy (stejně jako v předchozích letech).

Veltlínské zelené “Ried Steinbruch” 2019. Víno z jediné vinice, jejíž jméno nese. Polosuché víno (obsah zbytkového cukru cca 10 g/lt), na rozdíl od dvou předchozích vín suchých (obsah zb. cukru cca 1.5 g/lt). Víno je vhodné k salátům, dezertům nebo plísňovým sýrům. Víno bylo oceněno Zlatou medailí v letošní soutěži Prague Wine Trophy (stejně jako v předchozích letech).

Veltlínské červené 2019. Víno ze staré rakouské odrůdy, se kterou nemáme možnost se často setkat. Díky pěkné kyselince je toto víno vhodné pro párování s jídlem, a to jak pro pokrmy z bílého tak i červeného masa. Víno bylo oceněno Zlatou medailí v letošní soutěži Prague Wine Trophy.

 

Přeji Vám krásný závěr léta, mnoho příjemných chvil s dobrými lidmi a pěknými víny. A pokud to budou vína z naší nabídky, třeba veltlíny z produkce vinařství Humer, bude mi ctí. :-)

  

Se srdečným pozdravem,

 

Jan Šamla

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne