Kategorie

Slevy

Nové vinařství v naší nabídce: Tenuta Beltrame z regionu Furlánsko (Friuli-Venezia Giulia) a jejich vína z odrůd Ribolla Gialla, Refosco dal Peduncolo Rosso, Tazzelenghe a nejenom těchto

 (2)    0

Nové vinařství v naší nabídce: Tenuta Beltrame z regionu Furlánsko (Friuli-Venezia Giulia) a jejich vína z odrůd Ribolla Gialla, Refosco dal Peduncolo Rosso, Tazzelenghe a nejenom těchto
18. 6. 2021   

Vážení přátelé pěkných vín,

Další z našich ‚premiér‘ anoncovaných pro letošní jaro je tady! Rozšiřujeme naši nabídku italských vín o rodinné vinařství Tenuta Beltrame z regionu Furlánsko, známého spíše pod místním názvem Friuli-Venezia Giulia, a pokrýváme další region na naší mapě italských vinařských regionů.

Rodinné vinařství Tenuta Beltrame najdeme v městečku Bagnaria Arsa v regionu Furlánsko (Friuli-Venezia Giulia), asi 20 km jižně od města Udine. Vinařská tradice rodiny Beltrame trvá po mnoho generací, ale ne v současném prostředí. Nová etapa započala v roce 1991, kdy rodina Beltrame zakoupila zemědělskou usedlost v Bagnaria Arsa, konkrétně jeho části Privano, asi 2 km východně od centra města. Historie usedlosti sahá až do 17. století (její založení je datováno do roku 1681 – tento rok je zobrazen na etiketách vín základní řady), kdy šlechtický rod Antonini z Udine tuto usedlost vybudovala a používala jako svoji rezidenci. Bohužel, v době kdy přichází rodina Beltrame, byla usedlost značně zanedbaná a vyžádala si spoustu úsilí a finačních prostředků k návratu do původní formy. Ale velkou výhodou bylo, že k usedlosti patřilo 40 hektarů půdy výtečné pro pěstování vína. Tato oblast patří mezi tradiční vinařské regiony, kde bylo víno pěstováno již v době antických Římanů. Půda je převážně písčitá a jílovitá s vysokým obsahem minerálních solí, to spolu s výrazným vlivem blízkého moře (vzdáleného asi 15 kilometrů), vytváří výborný terroir pro pěstování vína.

V současné době vinařství Beltrame obhospodařuje asi 25 hektarů vinic, na kterých hospodaří podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale zatím bez oficiální BIO certifikace. Na vinicích najdeme jak zástupce tradičních furlánských odrůd – v modrých Pignolo, Refosco dal Penduncolo Rosso, Schioppettino a Tazzelenghe, v bílých Friulano, Ribolla Gialla a Verduzzo, tak i mezinárodních odrůd – v modrých Cabernet Sauvignon, Merlot a Rulandské modré (Pinot Nero), v bílých Chardonnay, Rulandské šedé (Pinot Grigio) a Sauvignon. Z produkce vinařství Tenuta Beltrame jsme pro Vás přivezli vína převážně z lokálních odrůd: dvě odrůdová červená vína – Refosco dal Peduncolo Rosso, Friuli DOC v ‘základním provedení’ a Tazzelenghe, IGT delle Trevenezie z ‘cru’ vinice Augusta, a tři bílá vína – dvě odrůdová vína v ‘základním provedení’, lokální odrůda Ribolla Gialla, IGT Venezia Giulia a populární Pinot Grigio, Friuli DOC a jedno cuvee (Friulano, Chardonnay a ‘špetka’ Verduzzo) z ‘cru’ vinice Augusta Pribus, IGT delle Venezie, víno inspirované stylem oxidativních vín z francouzského regionu Jura. Víno Friulano, Friuli DOC, které jsme take vybrali bylo bohužel v ročníku 2019 již vyprodáno a víno ročníku 2010 bude k dispozici až později v létě. Věřím, že vína (nejen) z typických odrůd severovýchodní Itálie budou pro Vás zajímavým zpestřením naší nabídky!

V průběhu našeho hodnocení a rozhodování, které vinařství pro Vás přidáme do naší nabídky, vína z vinařství Beltrame ochutnal i Honza Čeřovský z Jižního svahu. Pokud Vás zajímá, jak vína Radica Honzovi chutnala, podívejte se na jeho souborný článek k tomuto vinařství. 

Věříme, že vína z regionu Furlánsko / Friuli-Venezia Giulia pro Vás budou zajímavým rozšířením naší nabídky vín z Itálie. Pro první zákazníky jsme nastavili ‚zaváděcí‘ slevu 7% na všechna vína vinařství. A pokud si zakoupíte alespoň 6 vín, pak se sleva zvyšuje na 10% J Platí do 15. července nebo do vyprodání zásob.         

Přeji Vám mnoho krásných chvil s dobrými lidmi a pěknými víny. A pokud to budou vína z naší nabídky, bude mi ctí.

  

Se srdečným pozdravem,

 

Jam Šamla

 (2)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne