Kategorie

Slevy

Nové vinařství v naší nabídce: Eichenwald Weine - vína (nejen) z odrůdy Frankovka

 (0)    0

Nové vinařství v naší nabídce: Eichenwald Weine - vína (nejen) z odrůdy Frankovka
27. 9. 2020   

Vážení přátelé pěkných vín, 

Další z našich ‚premiér‘ anoncovaných pro letošní sezónu je tady: rozšiřujeme naši nabídku rakouských vín: vinařství Eichenwald Weine a jejich vína (nejen) z odrůdy Frankovka. Dosud jsme se v nabídce rakouských vín zaměřovali především na vína z odrůdy Zweigeltrebe, která je našemu srdci a patru nejbližší, ale uznáváme, že ne všichni sdílíte naše nadšení právě pro tuto odrůdu a rádi byste třeba ochutnali i vína z dalších odrůd. V létě jsme do naší nabídky zařadili vína z odrůdy Veltlínské zelené, jedničky mezi rakouskými bílými víny, a teď pro Vás přinášíme vína z další typické odrůdy Rakouska, Frankovky a to přímo ze samého srdce Burgenlandu.

Družstevní vinařství Eichenwald Weine, které sdružuje zhruba 100 drobných vinařů s celkovou rozlohou vinic více než 400 hektarech, nalezneme v městě Horitschon ve středu oblasti Burgenland, což dokazuje i název zdejšího vinařského regionu Mittelburgenland DAC. Vedle tohoto oficiálního názvu se zde používá i neoficiální název Blaufränkischland, což naznačuje, která odrůda je zde ‚doma‘ a převládá ve výsadbě na vinicích. Kromě Frankovky (asi 55% výsadby) se zde můžeme setkat i s druhou typickou rakouskou odrůdou – naším oblíbeným Zweigeltrebe (asi 35% výsadby) a v menší míře s francouzskými modrými odrůdami Cabernet Sauvignon a Merlot (dohromady asi 8% výsadby). Pouze 2% vinic jsou osázeny bílými odrůdami, v první řadě s odrůdou Veltlínské zelené doplněné menším množstvím Muškátu žlutého a Chardonnay.

Počátky vinařství Eichenwald Weine sahají do roku 1962, kdy se první skupina vinařů spojila do družstva pod názvem Spojení Vinaři Blaufränkischland (Die Vereinten Winzer Blaufränkischland). V té době pečovali o zhruba 80 hektarů vinic, postupnou výsadbou a doplňováním členůzvýšili rozlohu vinic až na současných více než 400 hektarů. Produkce vinařství je okolo 3 milionů litrů vína ročně, z toho 95% vína z odrůd Frankovka a Zweigeltrebe, případně jejich kupáže.             

Z produkce vinařství Eichenwald Weine jsme pro Vás vybrali čtyři červená odrůdová vína: všechny tři verze vína Frankovka – od ‚základní‘ Frankovky Der Traubendieb 2018 (jakostní víno) přes Der Gugafanga 2018 (Mittelburgenland DAC) k nejvyšší řadě Der Geisteblitz 2016 (Mittelburgenland DAC Reserve), které zrálo v barrique soudcích. K vínům Frankovka jsme vybrali i vyšší řadu vína Zweigelt: Das Federviech 2017 (jakostní víno, Reserve). Na další vína se třeba dostane časem...    

 

Věříme, že vína Frankovka i Zweigeltrebe z vinařství Eichenwald Weine budou pro Vás zajímavým rozšířením naší nabídky vín z Rakouska.        

 

Přeji Vám mnoho krásných chvil s dobrými lidmi a pěknými víny. A pokud to budou vína z naší nabídky, bude mi ctí.

  

Se srdečným pozdravem,

 

Jan Šamla

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne