Kategorie

Slevy

Nové vinařství v naší nabídce: Ca'dei Conti a jejich výtečná vína (nejen) z tradičních odrůd oblasti Valpolicella

 (0)    0

Nové vinařství v naší nabídce: Ca'dei Conti a jejich výtečná vína (nejen) z tradičních odrůd oblasti Valpolicella
2. 11. 2022   

Vážení přátelé pěkných vín,

Rád bych Vám představil nové vinařství v naší nabídce: rozšiřujeme naši nabídku o vinařství Ca’dei Conti a jejich vína (nejen) z typických odrůd oblasti Valpolicella, region Veneto.

Rodinné vinařství Ca dei Conti najdeme ve východní části regionu Valpolicella, konkrétně ve městečku Tregnago asi 15 km severovýchodně od města Verona. Vinařství Ca dei Conti je další příklad splněného snu: Renzo Rancan, „muž, který miluje ženy, víno a jídlo“ a dosavadní život spojil s módním byznysem – jeho stále aktivní firma šije módní oblečení a mimo jiné dodává pro značky jako je Diesel nebo Giorgio Armani – se rozhodl vrátit k rodinným kořenům a své velké lásce vínu. V roce 2007 koupil zpět rodinné vinice, které rodina Rancan vlastnila po staletí, ale v průběhu předchozích generací od vinařství a farmářství odešla. Renzo se obklopil několika přáteli – odborníky na pěstování a výrobu vína a v roce 2010 společně vyrobili první víno.

Společně vyrábí vína pro radost a potěšení, svoji i zákazníků. Produkují omezené množství vína, ale soustřeďují se především na kvalitu. Vinařství je v přechodové fázi k certifikované organické produkci a většina produkce je vegan fiendly. Na vinicích pěstují kromě klasických odrůd oblasti Valpolicella také rezistentní hybridní (tzv. „PIWI“) odrůdy, ve kterých vidí budoucnost vinařství, protože jsou odolnější vůči houbovým chorobám a tudíž vyžadují méně agronomických zásahů (až o 90%), což šetří vinice a životní prostředí, i kdyby se při zásahu používaly prostředky organického původu. Hybridní odrůdy přidávají i do svých ‚tradičních‘ vín (s výjimkou vína Tano, Amarone), která ale musí být označena pouze jako IGT. Italský vinařský zákon zatím nedovoluje použití hybridních odrůd do vín řady DOC a DOCG. Toto se změní počínaje sklizní 2022, kdy bude možné hybridní odrůdy použít pro výrobu vín DOC.  

Vinařství se nachází na kopci nad městečkem Tregnago, vinice se rozkládají ba svazích a vrcholu kopce v nadmořské výšce asi 450 metrů nad mořem. Půda zde je převážně vápencového původu – jedná se o bývalé mořské dno s usazeninami. Umístění vinic na vrcholu kopce také zajišťuje dobrou ventilaci, což má opět pozitivní vliv na zdraví hroznů a omezení nutnosti ochranných zásahů.  

Z produkce vinařství jsme pro Vás přivezli tři červná vína a jedno bílé víno, která charakterizují vinařskou produkci tohoto vinařství: červená vína Vescovo Moro a La Roara, obě Veneto IGT Rosso a vlajkovou loď vinařství Tano, Amarone della Valpolicella DOCG a bílé víno Angelin, Veneto IGT Bianco. O kvalitě vín z vinařství Ca dei Conti vypovídá hodnocení v soutěži Prague Wine Trophy, kam jsme ‚předběžně‘ přihlásili tři výšeuvedená vína IGT: vína Angelin a Vescovo Moro získala Velkou zlatou medaili za shodné hodnocení 93 bodů a víno La Roara získalo dokonce Platinovou medaili za 96 bodů a k tomu titul Regionálního šampióna – Nejlépe hodnocené červené víno-cuvée z regionu Veneto, tj. v konkurenci vín Valpolicella včetně vín Amarone! A vinařství samo získalo hned napoprvé titul "5-hvězdičkové vinařství" pro ‚vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín‘ :-)

Věřím, že rozšíření nabídky o tato zajímavá a pozoru-hodná vína bude pro Vás zajímavým zpestřením a dalším ‚rozšířením obzorů‘ v poznávání vinařské Itálie. 

Přeji Vám mnoho krásných chvil s dobrými lidmi a pěknými víny. A pokud to budou vína z naší nabídky, bude mi ctí.

  

Se srdečným pozdravem,

 

Jan Šamla

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne