Kategorie

Slevy

Úspěch našich vín z Bordeaux v testu blogu Pod korkem

 (0)    0

Úspěch našich vín z Bordeaux v testu blogu Pod korkem
7. 2. 2021   

Vážení přátelé pěkných vín,


Znáte nás jako dovozce vín z Itálie, a v menší míře i z Rakouska. Ale to není všechno, v naší nabídce můžete najít – trochu ve stínu dvou dříve zmíněných – také výběr vín z francouzské oblasti Bordeaux. Tato oblast je známá drahými až super-drahými víny ze slavných châteaux, kde cena jedné láhve stoupá až do úrovně ceny ojetého automobilu :-(
 Ale bylo by chybou, kdybychom na vína z Bordeaux hleděli jen touto optikou. Najdou se zde i vína přístupná naší peněžence, která nám přinesou příjemné zážitky. A jejich výhodou je, že jsou to zpravidla vína dlouhověká, která si můžete uložit a těšit se na ně dlouhou dobu. A některá z těchto vín můžete najít v naší nabídce francouzských vín.   

Impulsem k této zprávě jsou výsledky testu vín Bordeaux, který v uplynulém týdnu publikoval Mikuláš Duda na blogu Pod korkem. Jednalo se o průřezový test červených vín z Bordeaux, jejich cena nešplhá do přílišné výše, ale ani to nejsou laciná vína za dvě stovky ze supermarketu – zkrátka takový ‚zlatý střed‘: Červené Bordeaux s cenou do 600 Kč. Jsem hrdý, že na pomyslnou ‚bednu‘ se dostala právě tři vína z naší nabídky:

Vítěz testu: Château Lilian Ladouys 2009, Cru Burgeois Suerieur, St. Estephe za 90 bodů

2. místo: Saintem 2012, Château Saintayme, Grand Cru St. Emilion za 89 bodů

3. místo: Château Petit-Bocq 2008, Cru Burgeois Suerieur, St. Estephe za 89 bodů 

Fanfára oceněným vínům!!! :-) :-) :-)

 

Naši aktuální nabídku vín z Bordeaux najdete zde na našem e-shopu. Ale není to celá naše zásoba, v našem sklepě se nachází řada vín mimo publikovanou nabídku. I taková, jejichž cena překračuje ‚rozumnou‘ hranici :-) Pokud by Vám v naší publikované nabídce chyběla vína pro mimořádnou příležitost – dárek k významnému výročí, velké víno k dlouhodobému uložení, k otevření „až bude našemu dítěti 18“, „až se bude ženit/vdávat“,... anebo Vaší domácí vinotéce chybí pár originálních dřevěných bedýnek s víny k uložení, kontaktujte nás a spolu najdeme ta nejvhodnější vína pro Vaši příležitost.

Na závěr ještě trocha teorie :-)

Vína z Bordeaux jsou až na výjimky (botrytická vína ze Sauternes) červená cuvée, historicky tvořena ze čtyř odrůd: Cabernet Sauvignon a Merlot převažují a tvoří základ vín (s tím, že jejich poměr se liší podle polohy – zpravidla Cabernet Sauvignon převládá na levém břehu a Merlot na pravém přehu řeky Gironde respektive jejích zdrojnic, řek Dordogne a Garonne), další dvě odrůdy jsou do vín přidávány jen v některých châteaux a obvykle v objemu jen několika procent: Cabernet Franc a Petit Verdot.

Toto složení odrůd dává dobrý základ pro tvorbu dlouhověkých vín a trvá beze změny po dlouhá staletí. Ale právě teď v lednu, v souvislosti s globálním oteplováním a změnami klimatu, došlo k průlomové změně – oficiálně byly schváleny další odrůdy – dvě bílé a čtyři červené, například odrůdu Touriga Nacional známou z portugalských vín. Ale je to zatím ještě hudba budoucnosti, i kdyby byly první vinice vysázené v letošním roce, než začnou plodit a než vína vyzrají a budou připravena ke konzumaci, uběhne nejméně jedno desetiletí. Dost už teorie...     

  

Přeji Vám krásný zimní čas. Držte si pozitivní náladu a nenechte se těžkou dobou a aktuálními omezeními běžného života odradit od radostí a požitků, malých či větších :-) Věřme, že navzdory všem zmatkům ‚můžeme vidět světlo na konci tunelu‘ a že se opět vrátíme do ‚normálního‘ života. A opět se budeme moci setkávat a sdílet příjemné zážitky z pěkných vín, třeba těch z výše uvedené nabídky :-)

 

Jan Šamla 

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne