Rodinné vinařství Il Poggiolino najdeme na jižním předměstí městě Sambuca (asi 20 kilometrů jižně od metropoĺe Toskánska Florencie) v severní části vinařské oblasti Chianti Classico, jedné z tradičních historických produkčních oblastí regionu Toskánsko. V produkci vinařství dominují vína Chianti Classico DOCG doplněná několika kupážemi založenými na odrůdě Sangiovese vb kombinaci s lokálními a globálními odrůdami. O práci ve vinařství se dělí dva muži – majitel Francesco Masi a enolog Alberto Fabbri.
Rodinné vinařství Il Poggiolino najdeme na jižním předměstí městě Sambuca (asi 20 kilometrů jižně od metropoĺe Toskánska Florencie) v severní části vinařské oblasti Chianti Classico, jedné z tradičních historických produkčních oblastí regionu Toskánsko. Historie vinařství začíná v 60. letech minulého století, kdy prarodiče současného majitele Francesco Masi začali pěstovat hrozny a vyrábět víno. V roce 1979 se přestěhovali do oblasti Chianti Classico a získali současné vínařství a část vinic, které následně postupně rozšiřévali. Původní sklep byl v roce 2007 zrekonstruován a vybaven moderní technikou. Francesco Masi, který tvoří třetí generaci vinařské historie rodiny, klade důraz na respekt přírodě a principy udržitelnosti. Veškerá produkce vinařství je organicky certifikovaná a procesy jak na vinicích tak i ve sklepě jsou plně podřízeny této myšlence. V tom je zajedno i Alberto Fabbri, enolog který je zodpovědný za vlastní výrobu vína. S vinařstvím Il Poggiolino je spojen již téměř 20 let a postupně zde začali pracovat i jeho žena a dcera. Jedna společná velká rodina…
Dnes k vinařství-farmě patří asi 20 hektarů půdy, z toho 8 hektarů zabírají vinice, všechny v produkční oblasti Chianti Classico DOCG. Dalších 12 hektarů půdy zabírají olivové háje s více než 3000 olivovníky a zemědělská půda pro pěstování obilovin a dalších produktů, jak je zde tradicí. Ročně vinařství vyrobí do 100-120 tisíc láhví vína, podle ročníku. Na vinicích jsou vysázeny odrůdy Sangiovese (téměř 90%) a menší míře tradiční lokální odrůdy Canaiolo a Colorino a globální Cabernet Sauvignon a Merlot.
Z produkce vinařství jsme pro Vás vybrali tři vína: Il Classico, Chianti Classico DOCG, La Riserva, Chianti Classico DOCG Riserva a P, Toscana IGT Rosso, kupáž založená na Sangiovese doplněná menším množstvím odrůd Colorino a Merlot – záměrně ‚deklasifikováno‘ do kategorie IGT.
Věřím, že rozšíření naší nabídky o vína z vinařství Il Poggiolino bude pro Vás zajímavým zpestřením a dalším ‚rozšířením obzorů‘ v poznávání darů vinařské Itálie.
Odrůda Sangiovese, která je dominantní odrůdou nejen Toskánska, ale v širším měřítku i celé střední Itálie, dává plná komplexní vína. Vino Chianti Classico je - vedle vín Brunello a Vino Nobile - jedním ze tří velkých vín vyráběných z této odrůdy. Doporučujeme toto víno pro významnou gastronomickou příležitost, ideální k párování s pokrmy z červeného masa...
Odrůda Sangiovese, která je dominantní odrůdou nejen Toskánska, ale v širším měřítku i celé střední Itálie, dává plná komplexní vína. Vino Chianti Classico je - vedle vín Brunello a Vino Nobile - jedním ze tří velkých vín vyráběných z této odrůdy. Doporučujeme toto víno Riserva pro významnou gastronomickou příležitost, ideální k párování s pokrmy z...
Odrůda Sangiovese, která je dominantní odrůdou nejen Toskánska, ale v širším měřítku i celé střední Itálie, dává plná komplexní vína. Zde v kombinaci s odrůdou Merlot, která dává vínu čerstvost a ovocnost. Doporučujeme k párování s těstovinami, pokrmy z bílého i červeného masa nebo výběru středně vyzrálých sýrů.