Druhé víno z Chateau Lilian Ladouys...
Rodinné vinařství Tenuta Pribus (dříve Tenuta Beltrame) najdeme v městečku Bagnaria Arsa v regionu Furlánsko (Friuli-Venezia Giulia), asi 20 km jižně od města Udine. Toto vinařství je v majetku rodiny Beltrame od počátku 90. let minulého století, ale jak vinařská tradice rodiny Beltrame tak i historie usedlosti samotné jsou mnohem delší. Aktuálně vinařství Tenuta Beltrame obhospodařuje asi 25 hektarů vinic, na kterých hospodaří podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale zatím bez oficiální BIO certifikace. Na vinicích najdeme jak lokální tak i mezinárodní odrůdy.
Rodinné vinařství Tenuta Beltrame (dříve Tenuta Beltrame) najdeme v městečku Bagnaria Arsa v regionu Furlánsko (Friuli-Venezia Giulia), asi 20 km jižně od města Udine. Vinařská tradice rodiny Beltrame trvá po mnoho generací, ale ne v současném prostředí. Nová etapa započala v roce 1991, kdy rodina Beltrame zakoupila zemědělskou usedlost v Bagnaria Arsa, konkrétně jeho části Privano, asi 2 km východně od centra města. Historie usedlosti sahá až do 17. století (její založení je datováno do roku 1681 – tento rok je zobrazen na etiketách vín základní řady), kdy šlechtický rod Antonini z Udine tuto usedlost vybudovala a používala jako svoji rezidenci. Bohužel, v době kdy přichází rodina Beltrame, byla usedlost značně zanedbaná a vyžádala si spoustu úsilí a finačních prostředků k návratu do původní formy. Ale velkou výhodou bylo, že k usedlosti patřilo 40 hektarů půdy výtečné pro pěstování vína. Tato oblast patří mezi tradiční vinařské regiony, kde bylo víno pěstováno již v době antických Římanů. Půda je převážně písčitá a jílovitá s vysokým obsahem minerálních solí, to spolu s výrazným vlivem blízkého moře (vzdáleného asi 15 kilometrů), vytváří výborný terroir pro pěstování vína.
V současné době vinařství Beltrame obhospodařuje asi 25 hektarů vinic, na kterých hospodaří podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale zatím bez oficiální BIO certifikace. Na vinicích najdeme jak zástupce tradičních furlánských odrůd – v modrých Pignolo, Refosco dal Penduncolo Rosso, Schioppettino a Tazzelenghe, v bílých Friulano, Ribolla Gialla a Verduzzo, tak i mezinárodních odrůd – v modrých Cabernet Sauvignon, Merlot a Rulandské modré (Pinot Nero), v bílých Chardonnay, Rulandské šedé (Pinot Grigio) a Sauvignon. Z produkce vinařství Tenuta Beltrame jsme pro Vás přivezli vína převážně z lokálních odrůd: dvě odrůdová červená vína – Refosco dal Peduncolo Rosso, Friuli DOC v ‘základním provedení’ a Tazzelenghe, IGT delle Trevenezie z ‘cru’ vinice Augusta, a tři bílá vína – dvě odrůdová vína v ‘základním provedení’, lokální odrůda Ribolla Gialla, IGT Venezia Giulia a populární Pinot Grigio, Friuli DOC a jedno cuvee (Friulano, Chardonnay a ‘špetka’ Verduzzo) z ‘cru’ vinice Augusta Pribus, IGT delle Venezie, víno inspirované stylem oxidativních vín z francouzského regionu Jura. Věřím, že vína (nejen) z typických odrůd severovýchodní Itálie budou pro Vás zajímavým zpestřením naší nabídky!
Elegantní víno, čistý Cabernet Sauvignon, vhodné pro párování s jídlem stejně jako pro vychutnání si vína samotného. V párování s jídlem doporučujeme k pokrmům z červeného masa, těstovinám s masem, tepelně upravené zelenině nebo výběru sýrů na závěr.
Friulano se nám představuje ovocnou chutí a vůní s tóny minerality a jemnou hořčinkou v závěru. Příjemné víno, které si užijete s grilovanou rybou, bílým masem nebo výběrem čerstvých sýrů.
Friulano se nám představuje ovocnou chutí a vůní s tóny minerality a jemnou hořčinkou v závěru. Příjemné víno, které si užijete s grilovanou rybou, bílým masem nebo výběrem čerstvých sýrů.
Pribus je víno inspirované oxidativními víny z francouzského regionu Jura. Plné víno, které si užijete s výraznými úpravami ryb a bílého masa, tepelně upravenou zeleninou nebo výběrem sýrů. Vhodné též pro posezení s vínem 'jen tak'. Víno má dobrý potenciál pro další archivaci.
Refosco je šťavnaté víno s příjemnými tříslovinami, které si užijete jako společníka k jídlu, nejlepší ke grilovanému masu, zvěřině nebo výběru středně vyzrálých sýrů.
Ribolla Gialla je lehké čerstvé víno, které si užijete se zeleninovým salátem, rybě nebo výběru čerstvých sýrů.
Ribolla Gialla je lehké čerstvé víno, které si užijete se zeleninovým salátem, rybě nebo výběru čerstvých sýrů.
Ribolla Gialla je lehké čerstvé víno, které si užijete se zeleninovým salátem, rybě nebo výběru čerstvých sýrů.
Tazzelenghe, plné víno z 'cru' vinice, které si užijete s pečeným nebo grilovaným masem, zvěřině nebo k výběru vyzrálých sýrů. Vhodné též pro posezení s vínem 'jen tak'. Víno má dobrý potenciál pro další archivaci. Poslední láhve.
Tazzelenghe, plné víno z 'cru' vinice, které si užijete s pečeným nebo grilovaným masem, zvěřině nebo k výběru vyzrálých sýrů. Vhodné též pro posezení s vínem 'jen tak'. Víno má dobrý potenciál pro další archivaci.